Vapaa-ajattelijoiden jäsenmäärä kääntyi kasvuun

LEHDISTÖTIEDOTE 24.4.2009 / Vapaa-ajattelijain liitto ry

Vapaa-ajattelijoiden jäsenmäärä kääntyi kasvuun

Uskonnottomien valtakunnallisen etujärjestön Vapaa-ajattelijoiden liiton jäsenyhdistysten jäsenmäärä on kääntynyt kasvuun samaan aikaan kun kirkosta eroaminen on ollut ennätyksellistä.

Esimerkiksi ensi heinäkuussa 80-vuotisjuhliaan Vapaan Ajatuksen -kesäpäivien yhteydessä viettävän Kotkan Vapaa-ajattelijoiden ja Helsingin Vapaa-ajattelijoiden jäsenmäärät ovat kasvaneet vuodessa useilla kymmenillä uusilla jäsenillä.

Vapaa-ajattelijayhdistysten jäsenmäärä oli vuodenvaihteessa 1549 henkilöä. Määrä putosi pari vuotta sitten useilla sadoilla kun maksuiltaan edullisempi ns. perhejäsenyys poistettiin.

Kiinnostus vapaa-ajattelua kohtaan on muutenkin nousussa. Vapaa-ajattelijaliikkeen eri projekteissa, kuten elämänkatsomustieto (et-opetus.fi), Uskomaton.fi -bussikampanja ja eroakirkosta.fi -palvelu ovat saaneet runsaasti vapaa-ajattelijoiden ulkopuolisia tekijöitä. Tämä osoittaa, että vapaa-ajattelu on huomattavasti laajempi ilmiö, kuin mitä jäsenmäärän antaa ymmärtää.

Vapaa-ajattelijain liitossa on 27 jäsenyhdistystä, joista uusin on perustettu Rovaniemelle. Yhdistyksillä on eri puolilla Suomea hoidossaan mm. yhdeksän uskonnottomien hautausmaata.

Evankelis-luterilaisesta kirkosta erosi viime vuonna 52203 henkilöä, joista yli 47000 Tampereen Vapaa-ajattelijoiden ylläpitämän eroakirkosta.fi -palvelun kautta.

Lisätietoa: Puheenjohtaja Jussi K. Niemelä, 041-528 6713.