VA2012/1s18-19

Toimitukselta


Terveisiä toimituskunnalta

Kädessäsi on täysin uudistunut lehti. Se on uusi niin rakenteeltaan kuin ulkoasultaankin. Yleisölle suunnatut artikkelit ja kannanotot ovat lehden alussa, kuten on toivottu. Lähinnä jäsenistölle tarkoitettu aineisto on lehden loppupuolella. Lehti on myös entistä kookkaampi ja värikkäämpi, kokovärinen. Tärkeintä on kuitenkin sisältö. Sen arvioitte te, hyvät lukijat. Sisältöön pyritään satsaamaan jatkossakin. Myös informaatiota jäsenille on lisätty.

Myös lehden toimitustapa on muuttunut. Toimituskunta päättää lehden sisällöstä, toimitussihteeri kokoaa ja toimittaa lehden, taittaja taittaa. Kattava avustajien verkko on vasta luontivaiheessa. Tervetuloa vahvistamaan jäsenten ääntä.

Toimitussihteeri ja taittaja on valittu liiton sisäisen haun ja kilpailutuksen kautta. Toimitussihteeriksi valikoitui Suvi Auvinen ja taittajaksi Sauli Lehtinen.

Hakijoiden taso oli kova, joten valintakin oli vaikea. Taittaja on luonut lehdelle myös uuden, värikkään ja modernin yleisilmeen.

Myös painotalot on kilpailutettu. Voittajaksi valikoitui xxx. Painotalo painaa mutta myös postittaa lehden, kuten tähänkin saakka.

Näillä uudistuksilla toivomme paremmin pystyvämme vastaamaan kilpailuun yleisön suosiosta. Katsele siis ja lue ja koe. Ja näytä kaverillesikin. Kertokaa kokemuksestanne uuden lehden suhteen meillekin!

Sulkeudumme suosioonne.


Toimituskunnan puolesta
Lasse Pylkki, pj


Fingerporin vapaa-ajattelija Jarlalta

Vapaa Ajattelijan lukijat saavat numerosta 2/2012 alkaen nauttia korkeatasoisesta kuvituksesta, kun huippusuosittua Fingerporia piirtävä Pertti Jarla alkaa piirtää kuvitusta lehteen. Jarla on itseoppinut piirtäjä, jonka töitä on julkaistu Helsingin Sanomien lisäksi lukuisissa muissa lehdissä. Fingerporista on julkaistu useita albumeita jonka lisäksi Jarla on kuvittanut erinäisiä kirjoja ja piirtänyt Pahkasikaan.

Pertti Jarla kuuluu Helsingin vapaa- ajattelijoiden hallitukseen.


Oikaisu Hannu Eklundin juttuun Viron kirkosta

Hannu Eklundin Viron kirkkoa koskevan kirjoituksen alku (VA 5-6/2011) vääristyi toimitusvaiheessa. Alkukappale julkaistaan tässä oikeassa muodossa:

Ennen 1940-lukua 78 prosenttia virolaisista kuului luterilaiseen kirkkoon. Lähes kaikki muut olivat ortodokseja. Valtavat jäsenluvut perustuivat kummassakin maassa monisatavuotiseen uskontopakkoon, joka loppui Suomessa 20-luvulla. Vaikka varsinainen pakko Suomessa loppui, vapaus jäi pahasti vajavaiseksi, koska kirkko piti etuoikeudet ja instituutiohegemonian. Myös henkilökohtainen uskonnonvapaus jäi käytännössä vajaaksi, vaikka kirkosta voi erota.

Vaikka-sanasta alkaen puhutaan siis Suomesta eikä Virosta.


Toimitussihteeri kuvassa -- Vapaa Ajattelijan uusi toimitussihteeri esittäytyy.

Vapaa Ajattelija sai vuoden 2012 alusta uuden toimitussihteerin. Marketta Ollikaisen pestin perii Suvi Auvinen, 27-vuotias teatteritaiteen maisteri Helsingistä. Teatteriopintojensa ohella vapaan toimittajan töitä tehnyt Auvinen on työskennellyt eri medioille neljän vuoden ajan. Voima-lehdestä toimittajanuransa aloittaneena hän on ehtinyt kunnostautua niin kuva-, teksti- kuin audiojournalistinakin.

Auvinen on työskennellyt useille eri lehdille, ja Vapaa Ajattelijan lisäksi kirjoittaa edelleen aktiivisesti Voimaan ja feministiseen naisasialiitto Unionin Tulva-lehteen. Hänen toimituksellisen kiinnostuksensa kohteina ovat erityisesti kulttuuri, yhteiskunta, poliittiset ilmiöt ja uskonnottomuus 2010-luvun Euroopassa.

Auvinen syntyi ateistiseen perheeseen Lahdessa ja kasvoi uskonnottomana. Teini-ikäisenä polku johti kuitenkin rippileiriltä äärikarismaattisen kristinuskon pariin neljäksi vuodeksi, josta hän irtaantui vasta muuttaessaan pois paikkakunnalta. Nykyään Auvinen nauraa uskontokokeilulleen ja kuvaa hairahdustaan teinikapinaksi, jolla koeteltiin kotoa opittuja arvoja. Hän määrittelee itsensä nykyään antiteistiksi ja liittyi vapaa-ajattelijoihin ensimmäistä kertaa vuonna 2006 Turussa. Nykyään Auvinen on Helsingin Vapaa- ajattelijoiden jäsen.

Suvi Auvinen asuu kumppaninsa, puolivuotiaan lapsensa ja virolaisen katukoiran kanssa Helsingissä. Tällä hetkellä hän on kotona lapsen kanssa ja työskentelee osa-aikaisesti niin teatterin kuin journalisminkin parissa. Vapaa-ajallaan hän harrastaa uintia ja pilatesta, lukee aina kun suinkin ennättää ja käy elokuvissa ja teatterissa mahdollisuuksien mukaan.


Taittaja kuvassa -- Vapaa Ajattelijan uusi taittaja esittäytyy.

Kuten täysin uudistuneesta ulkoasusta huomaa, Vapaa Ajattelija on saanut myös uuden taittajan. Taittajana toimii Sauli Lehtinen, media-alan moniottelija.

Päätyökseen hän toimii TValalla Tuotantotalo Traamassa toimittajana, kuvaajana, leikkaajana ja mainosgraafikkona. Lisäksi hän toimii raumalaisen Mainostoimisto Krampin päägraafikkona. Lehtityökokemusta Sauli Lehtinen on ammentanut aiemmin muun muassa sastamalalaisen sanomalehden taittajana.

Lehtinen kuluttaa vapaa-aikaansa valokuvauksen, lyhytelokuvauksen, teatterin ja progressiivisen rockin soiton parissa. Lisäksi Lehtinen omien sanojensa mukaan harjoittaa muun muassa vapaa-ajattelua, kanssaihmisten puuduttamista tieteellisellä knoppitiedolla sekä itsediagnosointia.

Tieteelllisen ateistisen maailmankatsomuksen Lehtinen kokee omanneensa koko ikänsä - Jumalan armosta.

Koulututuksensa Lehtinen on saanut Tampereen Ammattikorkeakoulusta liiketalouden linjalta erikoistumisaineinaan markkinointi, viestintä, graafinen viestintä ja projektijohtaminen. Vuonna 2011 Lehtinen paluumuutti syntymäkaupunkiinsa Poriin, ja hän kuuluukin tätä nykyä Satakunnan Vapaa-ajattelijoihin.