VA2012/3s6-7

Uskomaton maailma

Koostanut Suvi Auvinen

Rehtori pakotti osallistumaan joulukirkkoon

Esa Ylikoski

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty kantelu uskonnon harjoittamiseen pakottamisesta. Kantelija arvosteli lukion rehtoria, jonka määräyksestä joulukirkkoon osallistuminen oli pakollista kaikille evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluville lukion oppilaille heidän uskonnollisesta vakaumuksestaan riippumatta.

Apulaisoikeusasiamies totesi, että perustuslain 11 §:ssä säädettyyn uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen ja uskonnollisiin tilaisuuksiin. Peruskoulun ja lukion uskonnonopetus on kirkkoon kuuluville velvollisuus. Sen sijaan uskonnonharjoittamiseksi katsottava toiminta on koulussa vapaaehtoista kaikille riippumatta siitä, kuuluuko henkilö kirkkoon vai ei. AOA saattoi käsityksensä rehtorin tietoon.

”Neitsyt Maria” ilmestyi puuhun

New Jerseyn kaduilla kuhisee. Se, mikä ohikulkijasta saattaa näyttää vain oksankohdalta, on joidenkin katolisten mielestä Neitsyt Marian ilmentymä puun rungossa. Katolisen kristityn huomattua ”ilmiselvän” Neitsyt Marian kuvan on kaupunginosa joutunut kaaokseen. Poliisi on aidannut mellakka-aidoin puun, jota pyhiinvaeltajat saapuvat joukolla katsomaan, Puun edessä itketään, polvistutaan, rukoillaan ja lauletaan kellon ympäri. Tuhannet ihmiset ovat käyneet puun luona rukoilemassa ja kutsuneet näkyä ihmeeksi sekä todisteeksi Jumalan olemassaolosta.

Paikalliset yrittäjät eivät ole puusta ja sen neitsyestä yhtä innoissaan. ”Olen kastellut liikkeeni edustalla olevaa puuta vuosien ajan, enkä ole koskaan nähnyt siinä mitään pyhimyksiä”, kertoo paikallinen kauppias: ”Nyt pyhiinvaeltajat tappavat bisnekseni – asiakkaat eivät pääse kauppaan, koska sen edustalla on jatkuva haloo yhden puun takia.”

Uuden sukupolven uskonnottomat

Pew Research Centerin tuore tutkimus kertoo iloisesta kehityksestä: Niin kutsutun Y-sukupolven eli alle 30-vuotiaiden keskuudessa Jumalaan uskovien määrä on pudonnut merkittävästi viimeisten viiden vuoden aikana. Tästä ikäryhmästä vuonna 2012 vain 68 % oli yhtä mieltä väitteen ”En koskaan epäile Jumalan olemassaoloa” kanssa. Vuonna 2009 vastaava luku oli 76 % ja vuonna 2007 83 %.

Kaikista tutkimukseen osallistuneista yli 18-vuotiaista 80 % oli yhtä mieltä ja 18 % eri mieltä väitteen kanssa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Freethought Today.

Dalai Lama: ”Uskonto ei riitä etiikan perustaksi”

Hengellinen johtaja Dalai Lama teki syyskuussa yllättävän vedon. Facebook-sivullaan Lama kirjoittaa seuraavasti: ”Kaikki maailman pääuskonnot painottavat rakkautta, myötätuntoa, kärsivällisyyttä, suvaitsevaisuutta ja anteeksiantoa. Ne voivat tukea ja tukevatkin sisäisiä arvoja. Nykymaailmassa ei kuitenkaan enää riitä, että perustaa etiikkansa uskontoon. Tämän takia olen yhä vakuuttuneempi siitä, että on tullut aika löytää tapa ajatella hengellisyyttä ja etiikkaa kokonaan uskonnon ulkopuolella.”

Uskonnon riittämättömyyttä pohdiskelevaa päivitystä oli kommentoitu yli 5000 kertaa ja siitä oli tykännyt yli 144 000 ihmistä.

Pussy Riotin kova tuomio

Venäläisen punk-yhtye Pussy Riotin kova tuomio on herättänyt maailmalla huomiota. Yhtye esitti helmikuussa Venäjän presidentinvaalikampanjan aikana presidenttiehdokkaana olevaa Vladimir Putinia vastustavan "punk-rukouksen" nimeltä Jumalanäiti, karkota Putin Venäjän ortodoksisen kirkon Kristus vapahtajan katedraalissa Moskovassa. Noin 40 sekuntia kestäneessä esityksessä kirkossa olleet henkilöt, kuten alttarista vastaava seminaarilainen, seurakuntalainen ja turvallisuusmies yrittivät estää esityksen ja repiä pois esiintyjien käyttämät huput. Esiintyjät pääsivät pakenemaan paikalta, mutta kolme heistä vangittiin myöhemmin.

Oikeudenkäynnissä puhuttiin jatkuvasti jumalanpilkasta, uskonrauhan rikkomisesta ja ortodoksisten arvojen häpäisystä. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kuitenkin esittänyt epäilyksensä, että kyseessä olisi ennemmin halu hiljentää oppositio, ja välineenä käytetään uskonnollisiin tunteisiin vetoamista. Yhtyeen jäsenet tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen huliganismista. Amnesty pitää Pussy Riotin jäseniä mielipidevankeina.

Limsamainos suututti kreationistit

Dr. Pepper -virvoitusjuoman mainos on suututtanut kreationistit Yhdysvalloissa. Uusi ”Evolution of Taste” -mainos pohjaa klassiselle kuvalle ihmisen evoluutiosta. Uudessa kuvassa apina löytää limsapullon, juo siitä ja kehittyy ihmiseksi.

Kuva on kerännyt tuhansia kommentteja, joissa vihaiset kristityt vannovat boikotoivansa Dr. Pepperiä ja syyttävät näitä valehtelusta, sillä ”Jumala loi ihmisen, minä en ole kehittynyt apinasta” sekä ”Jos Dr. Pepper tahtoo saada bisneksensä enää koskaan nousuun, täytyy heidän pyytää anteeksi tuhansilta ihmisiltä”.

Raamatut tunkevat eduskuntaan

Syyskuussa Suomen Pipliaseura lahjoitti eduskunnassa kaikille kansanedustajille nimikoidut Raamatut. Raamattuja tulivat ottamaan vastaan kaikki eduskuntaryhmät vasemmistoliittoa ja tästä erotettua vasenryhmää lukuun ottamatta.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma kehui Raamatun olevan ”lapsuutensa jännityskirja, josta löytyy edelleen paljon mietittävää. Heinäluoma myös kertoo pitävänsä Raamattua edelleen ohjenuoranaan: ”Raamatusta löytyvillä vertauksilla on tänäkin päivänä käyttöä, ja olen ottanut vapaudekseni sirotella näitä viisauksia tuonne valtiopäivien avajaispuheisiin sillä toiveella, että joku niistä ottaisi tärpin.”

Vuonna 1812 perustettu Suomen Pipliaseura on Suomen vanhin kristillinen yhdistys ja vanhin yhä toiminnassa oleva kirjankustantaja. Yhdistyksen pääsihteeri Markku Kotila perustelee lahjoitusta Raamatun roolilla kulttuurisen identiteetin vahvistajana: ”Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta rakentuu Raamatun keskeisille arvoille.”