VA2012/2s4-5

Uskomaton maailma - uutisia maailmalta

Koostanut Suvi Auvinen

Ortodoksinen kirkko taidetta tuhoamassa

Limingan kuvataidekoulusta valmistuneen Hanni Haapaniemen työt ovat herättäneet kohun Suomen ortodoksisen kirkon piirissä. Haapaniemen kuvat muistuttavat erehdyttävästi ikoneita, mutta kuvien teemat ovat kaikkea muuta kuin perinteisten ikonien aiheet.

Haapaniemen ”ikoneissa” pyhimyksiltä näyttävät hahmot ovat pukeutuneet korsetteihin, pitävät orjia tai poseeraavat alastomina seksuaalisviritteisissä kuvissa. Ortodoksisen kirkon jäsenet ovat olleet tuohtuneita aiheesta ja ilmoittaneet vaativansa kuvien ottamista pois näytteiltä sekä pyytävänsä niiden tuhoamista. Suomessa ei ole tuhottu kuvataidetta sisällöllisistä syistä talvisodan jälkeen.

Norja lakkauttaa valtionkirkon

1500-luvun alkupuolelta asti Norjassa vaikuttanut evankelis-luterilainen kirkko menettää asemansa Norjan valtionkirkkona. Kaikki parlamentin puolueet ovat sitoutuneet perustuslain muutokseen, jonka tultua voimaan evankelis-luterilainen kirkko lakkaa olemasta Norjan valtionkirkko.

Norja kohtelee vastedes eri uskontoja tasaveroisesti. Saman suuntaisesti kuin Suomessa, noin 80 prosenttia norjalaisista kuuluu kirkkoon, mutta vain murto-osa käy kirkossa säännöllisesti. Maininta valtionkirkosta poistuu Norjan perustuslaista vuoden 2013 alusta.

Suomessa ei virallisesti ole valtionkirkkoa, sillä ev.lut. kirkkoa on 1800-luvulta johtanut kirkolliskokous. Valtio ja kirkko ovat kuitenkin vahvasti sidoksissa ja kirkolle on myönnetty esimerkiksi verotusoikeus.

Kristityt nuorille: ”Älkää pitäkö toisianne kädestä!"

Kädestä pitäminen on seurustelua, suutelu kuuluu kihlausaikaan ja seksi avioliittoon? Tällä linjalla ovat Yhdysvaltojen Tennesseen osavaltion kouluviranomaiset. Äärikristilliseen raamattuvyöhykkeeseen kuuluvan osavaltion päättäjät ovat kieltäneet kouluista maininnat kaikesta sellaisesta, joka voi johtaa seksiin. Tennesseessä ei saa enää mainita oppitunneilla seksivalistuksen yhteydessä mitään kädestä pitämisestä, sillä sen uskotaan viekoittelevan nuoret harrastamaan seksiä.

Seksivalistus osavaltion kouluissa antaa ainoaksi vaihtoehdoksi seksistä pidättäytymisen kokonaan. Jos opettajat mainitsevat kädestä pitämisen läheisyyden muotona, opettajaa odottaa syyte. Yhdysvaltain teiniraskausluvut ovat korkeimmat niissä osavaltioissa, joissa seksiopetuksessa kerrotaan ainoastaan seksistä pidättäytymisestä.

Vatikaani kiinnostunut homoista, ei köyhistä

Paavi Benedictus XVI:n johtaman roomalaiskatolisen kirkon uskonopin kongregaatio on nuhdellut yhdysvaltalaisen Leadership Conference of Women Religious (LCWR) nunnia. Kirkon mukaan nunnat ovat keskittyneet liiaksi auttamaan köyhiä ja vähäosaisia eivätkä kirkon linjan mukaisesti keskitä voimavarojaan homojen ja aborttien vastustamiseen.

Vanhoillinen roomalaiskatolinen kirkko on tunnettu erityisesti ehkäisyn ja abortin vastustuksesta sekä viime vuosien pedofiliaskandaaleistaan. LCWR, joka edustaa yli 80% USA:n nunnista, kertoo jäsenistönsä olevan järkyttynyt nuhtelusta, sillä se kokee, että sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin ongelmiin keskittyminen olisi tärkeämpää kuin ihmisten tuomitseminen. Vatikaani ei ole samalla linjalla.

Taas uusi uskonto – nyt palvotaan Batmania

Tämä päättömyys ei ole saanut alkuaan rapakon takaa vaan lähempää: Britanniassa palvotaan Gotham Cityn tummanpuhuvaa sankaria, Batmania. Batmanismiksi nimetty uskonto kutsuu mukaansa kaikki, jotka tahtovat taistella maailmassa vallitsevaa epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Uskonnolla on jo tuhansia seuraajia ympäri maailmaa, mutta aktiivisinta toiminta on Britanniassa. Esimerkiksi Birminghamin kaduilla on nähty ”Gotham Street Preacheriksi” eli Gothamin katusaarnaajaksi itseään tituleeraavan Batman-maskipäisen papin asuun sonnustautuneen henkilön saarnaavan batmanismin ilosanomaa lukemalla ääneen sarjakuvakirjaa.

Batmanismi on osa nuoren sukupolven uskontokriittisyyttä. Perustamalla toinen toistaan älyttömämpiä ”uskontoja” ihmiset pyrkivät tekevään näkyväksi uskontojen naurettavuuden. Mitä eroa on sillä, uskotaanko harmaapartaiseen ukkoon pilven päällä vai mustaan lepakkoasuun pukeutuneeseen supersankariin? Eipä paljon.

Kirkko salaa historiaa sukututkijoilta

Sukututkimuksesta on tullut suosittu harrastus viime vuosien aikana. Luterilainen kirkko on kuitenkin pistämässä kapuloita sukututkijoiden rattaisiin. Arkistolaitoksen yksiköt eivät enää voi kunnolla palvella sukututkijoita luterilaisten kirkkoherranvirastojen hakiessa pois maakunta-arkistoihin tallentamiaan vuosien 1910-60 kirkonkirjojen mikrojäljenteitä.

Suomen Sukututkimusseuran puheenjohtaja Teppo Ylitalo suree kirkon vastahankaista linjaa: ”Vahvistakaa niitä siteitä, joilla me nykyihmiset liitymme sukupolvien ketjuun, perheeseen, sukuun, lähiyhteisöön ja yhteiskuntaan. Jokaisella on oikeus juuriin, historiaan ja vahvaan identiteettiin. Juurettomuus, irrallisuus ja yhteisön ulkopuolelle jääminen tekevät ihmisestä kykenemättömän sitoutumaan nykypäivään, saati tulevaisuuteen. Ne estävät meitä kasvamasta täyteen mittaamme ihmisinä, lähimmäisinä ja yhteisön jäseninä.”