VA2013/3s4-5

Uskomaton maailma

Koostanut Suvi Auvinen

Sisäministeri: Raamattu tärkeämpi kuin Suomen laki

Sisäministeri Päivi Räsänen on aiheuttanut jälleen piikin kirkosta eroamisissa. Kansanlähetyspäivillä Kankaanpäässä Raamattua siteerannut Räsänen totesi, että Jumalaa pitää totella enemmän kuin ihmisiä. ”Kristitty joutuu miettimään jopa toimimista vastoin lakia, jos laki on ristiriidassa Raamatun opetusten kanssa.”

Räsänen valitteli myös sitä, ettei enemmistö suomalaisista enää usko kristinuskon perusoppeihin ja kristityt joutuvat uimaan yhä enemmän vastavirtaan. Räsänen oli huolissaan monista ihmisoikeuksista, muttei niiden polkemisesta, vaan siitä, että ne Suomessa toteutuisivat liian hyvin. Hänen mukaansa salliva asenne mm. aborttia, eutanasiaa ja samaa sukupuolta olevien avioliitoista ovat huolestuttava ilmiö.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kankaanpään Seutu.

Uskonnottomat juhlat yhä suositumpia

Uskonnottomien juhlien suosio on kasvanut kasvamistaan. Pro-Seremoniat Oy kertoo lähettävänsä vuodessa juhlapuhujia jo muutamaan sataan hääjuhlaan, hautajaisiin tai nimenantotilaisuuteen. Lisäksi yli tuhanteen juhlaan tilataan yhdistykseltä adressi tai todistus.

”Moni on pettynyt esimerkiksi maistraatilta saatavaan vihkitodistukseen, jota ei edes allekirjoiteta. Tämä meidän todistus on hieman romanttisempi”, kertoo Pro-Seremoniat Oy:n toimitusjohtaja Anneli Aurejärvi-Karjalainen.
Uskonnottomien juhlien suosio näkyy etenekin pääkaupunkiseudulla asuvien nuorten aikuisten keskuudessa. He miettivät omia häitään tai nimenantojuhlaa lapselleen. ”Perheenperustamisikäisten joukossa uskonnottomuus alkaa olla jo tavallista”, toteaa Aurejärvi-Karjalainen.
Uskonnottomia hautajaisia taas halutaan ylivoimaisesti vähiten. ”Se on ymmärrettävää. Vainaja kun ei ole enää itse kertomassa, minkälaisen seremonian hän haluaisi.”

Pikkukoululaisten pakkorukoiluttamista

Pienten koululaisten (1-2 lk) iltapäiväkerhotoiminta on nykyään lakisääteistä ja ohjeistettua toimintaa, joka on kuntien vastuulla. Kunnat toteuttavat palvelua osaksi omin toimin ja osaksi ostopalveluna tai tukisopimuspalveluna. Palvelua tuottavat mm. urheiluseurat, lapsi- ja nuorisojärjestöt tai lapsityötä tekevät järjestöt - sekä evl seurakunnat.

Noin 20 % kerhoista on seurakuntien toteuttamia. Seurakunnankin toteuttamat kerhot ovat lakisääteistä, kunnan vastuulla olevaa toimintaa. Ne ovat periaatteessa luonteeltaan aivan eri toimintaa kuin seurakuntien perinteiset, omin varoin toteutettavat kerhot, siis kirkon ikioma lapsityö.

Nyt on kuitenkin ilmennyt, että seurakunnan lakisääteisissä iltapäiväkerhoissa on välipalan yhteydessä johdettua, ääneen lausuttua rukoilemista (ruokarukous). Uskonnon harjoittaminen ei kuulu tähän lakisääteiseen ip-toimintaan, eikä sellaista olekaan kuntien ja järjestöjen toteuttamissa ip-kerhoissa. Sen ei pitäisi kuulua myöskään seurakuntien toteuttamiin ip-kerhoihin.

Sekasaunominen lastensuojeluasiaksi?

Uskonnottomat aikuistumisleirit, Prometheus-leirit, pääsivät heinäkuussa otsikoihin saunakäytännöllään. Prometheus-leireillä on yleensä ollut mahdollisuus saunoa sukupuolen mukaan eroteltujen saunavuorojen lisäksi sekasaunassa. Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro pitää käytäntöä arveluttavana. Nettikeskusteluissa lähdettiin heti spekuloimaan hyväksikäyttöä ja lastensuojelua.

Prometheus-leirien tukijärjestön Protun työvaliokunnan puheenjohtaja Jaakko Tiinanen pyytää huomaamaan, että kaikilla leireillä on aina mahdollista saunoa joko tyttö- tai poikaporukassa. Niiden lisäksi ylimääräisenä vuorona voidaan järjestää yhteissauna, jos sellaiseen on tulijoita. "Koska leirit ovat pieniä, yleensä 14 leiriläistä, meillä voi joku ujompi saunoa jopa ihan yksin. Sauna on kuitenkin peseytymisen paikka", Tiinanen sanoo.

Sekasaunomisen suosio vaihtelee leireittäin. Tiinasen mukaan osalla leireistä kukaan ei halua saunoa yhteissaunavuorolla, ja toisilla leireillä se saattaa koota runsaastikin saunojia. Yksi ajatus Prometheus-leirien saunomisjärjestelyissä on Tiinasen mukaan kannustaa nuoria tekemään omia valintoja ilman ryhmäpainetta. Prometheus-leirien tuki järjestää liki 70 viikon kestävää leiriä vuoden aikana. Niille osallistuu noin 900 nuorta. Tiinasen mukaan saunakäytäntöä ei olla muuttamassa.

Anekaupasta etukauppaan – Espoo myi etuoikeuksia rippikoululaisille

Samaan aikaan kun jumalattomat saunovat sekasaunassa, Espoon seurakunta järjesti huutokaupan rippikoululaisten vanhemmille. Yhteisvastuukeräykseen kerättiin rahaa huutokauppaamalla mm. vapautus loppusiivouksesta ja oikeus etuilla ruokajonossa. Tarjolla oli myös muita kauppakohteita, kuten sänky päivittäisen hiljaisen hetken ajaksi.
Kenenkään ei ollut pakko osallistua huutokauppaan, mutta ilman rahaa ei myöskään saanut oikeuksia. Silminnäkijä kuvaili tilannetta rippikoulun vierailupäivässä erikoiseksi: ”Minusta siivoamisesta lintsaaminen ja etuilu olivat räikeitä tapauksia. Kyllä vähän pyörittelin silmiä”, nainen kuvaili.

Espoon seurakunta pyysi myöhemmin ajattelematonta huutokauppaa anteeksi ja pahoitteli sen aiheuttamaa mielipahaa.