VA2013/3s14-15

Uskomaton Euroopan kartta

Suvi Auvinen

Missä Euroopassa uskotaan eniten Jumalaan? Onko islam jo levittäytynyt Eurooppaan? Vapaa Ajattelija tarkasteli Euroopan jumalatonta karttaa.

Uskonnoilla on Euroopassa ollut valtaisa vaikutus niin taiteeseen, kulttuuriin, filosofiaan kuin myös lakiin. Viimeiset puolitoista tuhatta vuotta Euroopan suurin uskonto on ollut kristinusko. Vain kolmella maalla Kaakkois-Euroopassa on muslimienemmistö.

Uskontojen vaikutus on edelleen valtava, mutta sekularisaatio on kovassa vauhdissa Euroopassa. Eurobarometri vuodelta 2010 selvitti eurooppalaisten uskomuksia pyytämällä näitä kertomaan, mikä seuraavista kolmesta vaihtoehdosta vastasi heidän näkemystään parhaiten:
1) Uskon että Jumala on olemassa
2) Uskon, että on olemassa jokin elämänvoima (lifeforce) tai henki
3) En usko, että on olemassa minkäänlaista Jumalaa, elämänvoimaa tai henkeä

EU:n keskiarvo laskettiin kaikkien maiden vastausten perusteella. Kolme prosenttia kieltäytyi vastaamasta kysymykseen, vastanneiden kesken jakauma oli seuraava:

1) Uskon että Jumala on olemassa 51%
2) Uskon, että on olemassa jokin elämänvoima (lifeforce) tai henki 26%
3) En usko, että on olemassa minkäänlaista Jumalaa, elämänvoimaa tai henkeä 20%

Korkeimmat luvut Jumalaan uskovia oli Maltalla ja Turkissa (94%), matalimmat Tsekissä (16%) ja naapureissamme Ruotsissa ja Virossa (18%). Eniten Jumaliin ja henkiin uskomattomia oli Ranskassa (40%) ja Tsekissä (37%).

Suomen osalta luvut ovat seuraavat:
1) Uskon että Jumala on olemassa 33%
2) Uskon, että on olemassa jokin elämänvoima (lifeforce) tai henki 42%
3) En usko, että on olemassa minkäänlaista Jumalaa, elämänvoimaa tai henkeä 22%