VA2013/3s23-24

Vapaasti ajateltua/Liiton historiaa

Kemin vapaa-ajattelijain toimintaa vuosien varrelta

Pertti Periniva

Kolmas kerta toden sanoi, kun kemiläisten yhdistytä perustettiin 1930-luvulla. Kun Kemin kirkosta eronneiden yhdistys perustettiin 23.5.1930, se lakkautettiin vuotta myöhemmin Kemin raastuvanoikeuden päätöksellä, ja yhdistysrekisterikin epäsi rekisteröinnin seuraavana vuonna. Kemin siviilirekisteriin kuuluvien yhdistys perustettiin vuonna 1936, mutta tätäkään ei saatu yhdistysrekisteriin. Asiaa käsiteltiin Kemin raastuvanoikeudessa kahdessa eri istunnossa, ja yhdistysrekisteristä epäävä päätös tuli saman vuoden lopulla.

Uusi yhdistys nimeltään Kemin siviilirekisteriin kuuluvien yhdistys perustettiin 18.7.1937. Kokouksessa oli kuusi henkilöä, puheenjohtajana Heikki Kakko ja sihteerinä Siiri Perttula. Nyt tämä yhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin alkuvuodesta 1938.

Sotavuonna 1939 Kemin työväentalo paloi, emmekä tiedä varmasti, paloiko sen mukana alkuvuosien pöytäkirjoja. Vuosina 1941 ja 1944 on ollut yhdistysrekisterin mukaan sihteerin ja puheenjohtajan vaihdokset. Sodan jälkeen vuonna 1946 valittiin uusi puheenjohtaja ja sihteeri.

Uusi aika ja uusi nimi

Vuosikokouksessa 1946 muutettiin yhdistyksen nimeksi Vapaa-ajattelijain liiton Kemin yhdistys r.y. ja hyväksyttiin yhdistykselle liiton uudet mallisäännöt. Oikeusministeriö hyväksyi sääntöjen ja nimenkirjoittajien muutokset.

Vuonna 1949 todettiin yksimielisesti, että Karihaaraan on hyvä perustaa oma yhdistys, ja se perustettiinkin samana keväänä. Syksyllä 1949 keskusteltiin erityisen hautausapukassan perustamisesta, ja sellainen perustettiin vuonna 1950. Kemin Vapaa-ajattelijain yhdistykselle tilattiin lippu vuonna 1950 liiton kautta. Kesäkuun alkupäivinä 1950 perustettiin Veitsiluodon Vapaa-ajattelijain yhdistys.

Kemin yhdistyksen toiminta nukahti vuonna 1972. Välttämätön toiminta hoidettiin hautausmaahoitokunnassa. Sen puheenjohtajana toimi Elo Vainio vuodesta 1972 vuoteen 1984, jolloin Eeva Partanen valittiin hautausmaahoitokunnan puheenjohtajaksi.

Uusi vaihde 80-luvulla

Kemin Vapaa-ajattelijain toiminnan uudelleen käynnistämistä valmisteli Helge Myllyojan ja Pertti Perinivan muodostama työryhmä, ja käynnistämiskokous pidettiin 17.6.1984. Liiton edustajat olivat paikalla. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Eeva Partanen.

Kemin kaupunginvaltuusto myönsi 1985 yhdistykselle Ristikankaan hautausmaan uuden aidan rakentamiseen taloudellista avustusta. Kemin Vapaa-ajattelijat päätti puolestaan vuonna 1986 maksaa Vapaa-ajattelijain liitolle 1500 markkaa avustuksena elämänkatsomustiedon oppikirjan julkaisemiseen uskontokuntiin kuulumattomien lapsien opiskelua varten.

Veitsiluodon Vapaa-ajattelijain yhdistys ilmoitti v.1986, että he ovat halukkaita liittymään Kemin yhdistyksen jäseniksi, ja heidät hyväksyttiin entisillä jäsenehdoilla.

Uuden huoltorakennuksen rakentamisesta hautausmaalle päätettiin vuonna 1987, Helge Myllyojan ja Mauno Laurilan työn tuloksena se oli kaksi vuotta myöhemmin sisustamista vaille valmis. Laila Rautiainen ja naisjaosto toimivat erittäin aktiivisesti rakennuksen rahoittamisessa.

Vuodesta 1990 Kemin Vapaa-ajattelijain yhdistyksen puheenjohtajana on toiminut Pertti Periniva. Vuonna 1992 vuosikokouksessa päätettiin muuttaa yhdistyksen nimi Kemin Vapaa-ajattelijat r.y. Ilmoitus hyväksyttiin yhdistysrekisterissä 1993. Vuodesta 1993 alkaen naisjaoston vetäjänä on ansiokkaasti toiminut Anna-Leena Rytkönen. Hautausmaan Saattolan avajaiset pidettiin vuonna1993, ja liiton puheenjohtaja Kari Saari piti juhlapuheen.

Vapaa-ajattelijain liiton kesäpäivät järjestettiin vuonna 2001 Kemissä. Vuonna 2007 pidettiin yhdistyksen 70-vuotisjuhla.

Yhdistyksen edunvalvonta on ollut monipuolista. Koulutus- ja luentotilaisuuksia on pidetty vuosien varrella Luoteis-Lapin, Kajaanin ja Rovaniemen Vapaa-ajattelijain kanssa. Myös yleisötilaisuudet Kemissä ovat saaneet suosiota, viimeksi Esko Valtaojan ollessa puhujavieraana yleisöä oli yli 300.