Vapaa-ajattelijat lahjoittavat stipendin Sofia Nykäselle: Tiedote 25.9.2013

Ylen Suora Linja -ohjelmassa käsiteltiin 16.9. uskonnon harjoittamista kouluissa. Lähetyksessä esiintyi Sofia Nykänen, lukiolainen, joka kokee uskonnonharjoituksen koulussa loukkaavan hänen katsomusvapauttaan ja vakaumustaan. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenasta http://areena.yle.fi/tv/1994085.

- Vapaa-ajattelijain liitto haluaa kiittää Nykästä rohkeasta esiintymisestä ja kasvojen antamisesta koulujen pakollisesta uskonnonharjoituksesta kärsiville. Liitto on päättänyt palkita Nykäsen 300 euron stipendillä kannustaakseen häntä ja kaikkia, niin oppilaita kuin opettajia, tuomaan jatkossakin julki koulujen ihmisoikeusrikkomukset, toteaa Vapaa-ajattelijain Liiton puheenjohtaja Petri Karisma.

Uskonnonharjoitus koulussa on ongelmallista siksi, että kouluaikana järjestettävässä toiminnassa uskonnoton joutuu joko osallistumaan vastoin tahtoaan uskonnonharjoitukseen tai tuomaan julki oman vakaumuksensa jäämällä tilaisuudesta pois. Uskonnon ja omantunnon vapaus määritellään perustuslaissa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan viranomaisen ei tulisi toimia niin, että henkilö joutuu paljastamaan vakaumuksensa, tai asettaa ketään tilanteeseen, josta vakaumus olisi pääteltävissä.

Suomen valtion tulisi siirtyä kohti tunnustuksettomuutta. Tunnustukseton valtio kohtelee kaikkia uskontoja ja vakaumuksia yhdenvertaisesti eikä ota kantaa minkään uskonnon tai vakaumuksen puolesta tai sitä vastaan. Uskonto ja vakaumus ovat yksityisasioita, eikä henkilöä pidä pakottaa ilmaisemaan uskontoaan tai vakaumustaan. Tunnustukseton valtio turvaa jokaisen perus- ja ihmisoikeudet, jotka nojaavat perustuslakiin ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.