Kansanedustaja kiihottaa toimimaan vapaa-ajattelijoita vastaa: Tiedote 20.3.2014

Kokoomuksen kansanedustaja Esko Kurvinen hyökkää Vapaa-ajattelijain liittoa vastaan kysymällä oikeusministeriöltä, “miksi yhteiskunnassamme sallitaan laillisen yhdistyksen harjoittaa toimintaansa levittämällä yksipuolista toisen yhteisön, kirkon, vastaista tietoa sekä ylläpitää toisesta yhteisöstä eroamiseen tarkoitettua sivustoa.” Onko Kurvisen tavoitteena asettaa sanan- ja yhdistymisvapaudelle tiukkojakin rajoja? Vai onko tarkoituksena kokonaan kieltää Vapaa-ajattelijain liitto, joka ei näytä olevan kansanedustaja Kurvisen mieleen?

Uskonnottomien yhdistyksiä on Suomessa lakkautettu aikaisemmin. Tampereen siviilirekisteriyhdistys lakkautettiin 1930-luvulla kaksi kertaa. Toivottavasti kansanedustaja Kurvinen ei haaveile, että Suomessa palattaisiin 30-luvun ihmis- ja perusoikeuskäsityksiin. Nyt täällä on voimassa 2000-luvun ihmis- ja perusoikeudet.

- Yhteiskunnallisia kiistakysymyksiä ei demokraattisessa maassa ratkaista kieltämällä poliittisten vastustajien toiminta. Kurvinen on ilmeisesti kuunnellut tarkalla korvalla, miten Venäjällä ajetaan alas kansalaisyhteiskuntaa. Ehkä Kurvinen haluaa Suomeen Venäjän käytännöt, pohtii Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma.

Vapaa-ajattelijoilla tulee olla oikeus arvostella valtionkirkon etuoikeutettua asemaa ja vaatia julkiselta vallalta neutraalisuutta suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin. Vapaa-ajattelijain tavoitteena on kaikkien ihmisoikeuksien ulottaminen koskemaan myös uskonnottomia, joita nykyisin syrjitään kirkon etuoikeutetun aseman vuoksi. Euroopan Neuvoston yleiskokouksen mukaan valtion ja kirkon erottaminen toisistaan on yleisesti hyväksytty periaate, joka kuuluu demokraattisten maiden politiikkaan ja instituutioihin.

Vapaa-ajattelijain tavoitteena on tehdä Suomesta yhteiskunta, jossa valtio ja kunnat kohtelevat kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti heidän uskonnostaan tai vakaumuksestaan riippumatta. Vapaa-ajattelijoiden käynnistämä kansalaisaloite Yhdenvertainen Suomi kertoo asiasta tarkemmin. Tietoa kansalaisaloitteesta löytyy sivuilta http://yhdenvertainensuomi.fi/ .

Kansanedustaja Esko Kurvisen (Kok) kirjallinen kysymys kokonaan:
Lain ja hyvien tapojen vastaisen yhdistystoiminnan määritteleminen
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_202_2014_p.shtml