Uskonnonvapausseminaari Helsingissä 21. ja 24.2.2009

Suuri uskonnonvapausseminaari Helsingissä Tieteiden talolla

Helsingin Vapaa-ajattelijat ry, Vapaa-ajattelijain liitto ry, ViSiO, SETA, Sexpo-säätiö ja Humanistiliitto ry järjestävät 21. Ja 24.2.2009 suuren Uskonnonvapausseminaarin Helsingissä Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6).

"Tietääkseni tällaista seminaaria ei ennen ole maassamme järjestetty", pohtii Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Jussi K. Niemelä. Mukana on eri uskontokuntien ja myös meitä uskonnottomien edustajia. Tarkoituksena on avata ja
edistää keskustelua tärkeistä ihmisoikeuksista, sekä erilaisten katsomuksellisten yhteisöjen sisällä että niiden välillä ja tietenkin yhteiskunnassa laajemminkin. Tabuja on voitava rikkoa.

Seminaari on englanninkielinen, koska päävieraaksi saapuu Raquel Evita Saraswati Yhdysvalloista. Saraswati on reformimielinen muslimi, aktivisti ja journalisti, jonka artikkeleita ja mielipidekirjoituksia on julkaistu lehdissä ympäri maailman. Näihin lukeutuvat mm. Haaretz, merkittäviä Lähi-Idän sanomalehtiä, Portugalin suurin päivälehti Publico ja useita eri medioita Yhdysvalloista Etelä-Aasiaan.

Saraswati on työssään keskittynyt erityisesti kunniamurhiin, naisten rooliin muslimiyhteisöjen muuttamisessa, konfliktien ratkaisuun sekä muslimikulttuurin ja demokratian yhteensovittamiseen.

Elämme maailmassa, jossa lapsenraiskauksen uhrit joutuvat kivitetyksi, Saraswati kertoo. "Tämä huomioon ottaen, mitä merkitsee, jos joskus tulee kutsutuksi oudoilla nimillä tai joutuu uhkausten kohteeksi? Amerikkalaisena minulla on suunnattomasti vapauksia. Jos en käytä vapauttani työskennelläkseni ihmisoikeuksien puolesta, en itse asiassa koe ansaitsevani ilmaa keuhkoihini.

Saraswati puhuu Uskonnonvapausseminaarissa muslimireformista, toisinajattelusta, kunniaväkivallasta ja niistä vaaroista, jotka näistä kysymyksistä puhuvia muslimeja kohtaavat.

Seminaarin ensimmäinen päivä, lauantai 21.2. klo 14-18, koostuu lyhyistä alustuksista ja paneelikeskustelusta. Saraswatin ohella mukana ovat Raija Ala-Lipasti Turun Naiskeskuksesta, yhteiskuntatieteen maisteri Anu Suomela, filosofian tohtori Olli Stålström, dosentti Vesa Hirvonen ja filosofian lisensiaatti Robert Brotherus. Puheenjohtajana toimii Vapaa-ajattelijain liiton ja Helsingin Vapaa-ajattelijain puheenjohtaja Jussi K. Niemelä.

Toinesena päivänä, tiistaina 24.2. klo 16.15-17.45, Saraswatin kanssa keskustelevat Tutkijakollegiumin johtaja, professori Juha Sihvola sekä kansanedustaja, Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki. Puhetta johtaa jälleen Jussi K. Niemelä.

Lisätietoja ja Raquel Evita Saraswatin haastattelupyynnöt:

Jussi K. Niemelä
Puh. 041-528 6713
jussikniemela@yahoo.com

Tämän sivun liitteenä on PDF-muodossa seminaarin esite.